Aronia zawiera liczne minerały; wapń, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy C i K. Witamina K przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Wapń jest potrzebny do utrzymania prawidłowego przekaźnictwa nerwowego.
Korzyści zdrowotne ze spożycia owoców aronii i produktów aroniowych związane są z ich bogatym składem i mogą być wielokierunkowe. Najlepiej przebadano rolę antocyjanin – ciemnoczerwonych barwników, obecnych też w czerwonym winie. Są silnymi antyoksydantami, skutecznie zwalczają wolne rodniki. Działanie ochronne antyoksydantów polega głównie na hamowaniu procesów utleniania lipidów i białek, niwelują one stres oksydacyjny, który jest szkodliwy dla organizmu i przyspiesza procesy starzenia się. Bioaktywne związki aronii są szczególnie cenne w profilaktyce. Aronię można polecić zdrowym i chorym, osobom w każdym wieku, od dzieci po seniorów.
Można je używać do wszystkich potraw ciepłych i zimnych.
Zastosowanie owoców liofilizowanych aronii jako dodatek do:
- musli śniadaniowe,
- galaretki, kisiele, budynie,
- zupy owocowe, zupy instant,
- kompoty,
- dania owocowe jarskie,
- kuchnia turystyczna,
- mleczarstwo: desery, desery ryżowe, kaszki smakowe, jogurty, serki homogenizowane, maślanki owocowe, serki smakowe, kefiry,
- w cukiernictwie - ciasta smakowe, kremowe, puchary lodowe, deserowe, desery o osobliwej barwie i indywidualnym smaku, przyjemnym zapachu,
- kaszki owocowe dla dzieci,
- chipsy,
- herbaty owocowe, ziołowe i lecznicze,
- produkty dietetyczne
Waga produktu: 30g
Frakcja: połówki, cała