Grecka Figa region EVIA op 5 kg

85,00 
W magazynie
+

LABERNA

Figi to owoc figowca pospolitego - drzewa lub krzewu zaliczanego do rodziny morwowatych, którego rodzimym obszarem występowania były ciepłe kraje basenu Morza Śródziemnego.i Grecji  Charakteryzują się specyficzną budową, powstając przez zrośnięcie osi kwiatostanu, który zawija się do środka zamieniając w rodzaj worka skrywającego liczne nasiona. Ich walory smakowe cenili już Sumerowie: pestki fig odnaleziono na stanowiskach archeologicznych datowanych na 5 tys. lat p.n.e., lecz tajniki uprawy figowców posiedli dopiero mieszkańcy starożytnej Grecji. Dzięki ich wielowiekowym wysiłkom udało się wyhodować drzewa rodzące duże, miękkie i słodkie owoce, będące prawdziwą skarbnicą substancji odżywczych

Suszone figi

  • zawierają cukry proste (glukozę i fruktozę), białka i pektyny;
  • obfitują w witaminę C, PP, witaminy z grupy B oraz karoten;
  • są bogatym źródłem kwasów organicznych i soli mineralnych, m.in. potasu, magnezu, wapnia i fosforu;
  • zawierają znaczne ilości cukrów, dlatego stanowi smaczną, niezwykle energetyczną przekąskę;
  • Produkt: figa
  • Skład: owoce figowca 100>#/li###
  • Postać: suszone, w całości
  • Kraj pochodzenia: Grecja
  • Data przydatności do spożycia: podana na etykiecie umieszczonej na opakowaniu

Wartość odżywcza produktu w 100 g ( % RWS* w 100 g)

  • Wartość energetyczna 1119 kJ / 267 kcal (14%)
  • Tłuszcz: 0,9 g (<1%) - w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,17 g (1%)
  • Węglowodany: 57 g (22%) - w tym cukry: 50 g (20%)
  • Błonnik: 12,5 g (-)
  • Białko: 4,4 g  (<5%)
  • Sól: 0,16 mg (<1%)

* RWS - Referencyjne Wartości Spożycia przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal)

Podana cena jes za 1 kg