Banan liofilizowany

7,00 
W magazynie
+

ELENA KOLAGEN- ZDROWE PRZEKĄSKI, BIO SUPLEMENTY KOLAGENOWE

Banan liofilizowany jest suszony specjalną metodą liofilizacji potocznie nazwaną „suszenie mrozem”, dzięki której owoce zachowują większość swoich wartości odżywczych, kształt, barwę, a smak i zapach jest bardziej wyraźny. Liofilizowane banany zawierają 100% owoców i żadnych dodatków.

Banany świeże zawierają wszystkie najważniejsze witaminy - A, C, E, K oraz te z grupy B. Nie brakuje w nich także błonnika oraz składników mineralnych - magnezu, fosforu i wapnia. Jednak najwięcej mają potasu. W jednym średniej wielkości bananie, który waży około 100 g, jest aż 358 mg potasu. Tym samym owoce te znajdują się w czołówce produktów, w których znajduje się najwięcej tego obniżającego ciśnienie tętnicze pierwiastka.Banany świeże zawierają sporo pektyn, w związku z czym chronią przed wzrostem poziomu cholesterolu we krwi. Mimo wysokiej kaloryczności bananów, mogą być one składnikiem diet odchudzających. Po spożyciu banana przez dłuższy czas nie odczuwa się głodu, a poza tym owoce te są dobrym źródłem wysoce przyswajalnego białka.

Banany suszone metodą liofilizacji zachowują większość właściwości świeżo zebranych owoców, a na tym ich zalety się nie kończą.   

Liofilizowane „suszone mrozem” owoce są chrupiące oraz wyraźniejsze w smaku, dlatego pozwalają cieszyć się smakami świeżych owoców cały rok. Liofilizowane „suszone mrozem” owoce są niesamowicie lekkie, co sprawia że ilość 30-50 g to duża paczka. Stanowią doskonałą alternatywę dla niezbyt zdrowych słodyczy, czy innych wysoko przetworzonych przekąsek. Paczkę liofilizowanych owoców możemy wziąć ze sobą na drugie śniadanie do szkoły, pracy… jest to wspaniała zdrowa przekąska. 

Do wyprodukowania 100 g bananów liofilizowanych użyliśmy ok. 500g** świeżych bananów.

*zawiera naturalnie występujące cukry **wartości przybliżone

Waga produktu: 30g

Frakcja: plastry

Można je używać do wszystkich potraw ciepłych i zimnych.

Liofilizowane owoce można wykorzystać na wiele sposobów, które dają duże pole do popisów w kuchni:

·         jako samodzielne przekąski owocowe

·         w musli śniadaniowych, owsiankach

·         w ryżu na mleku

·         w kompotach, deserach, lodach

·         w ciastach, galaretkach, budyniach

·         w kaszkach i herbatach owocowych,

·         sproszkowanymi owocami możemy też posypywać gofry, placki oraz inne przekąski na słodko. sprawdzą  się także jako     naturalny (i pyszny!) barwnik spożywczy do lukru na ciasteczka,  kremu do tortów i babeczek.