- 23%

Czubrica 40 g oryginalna bałkańska /Satureja montana/

Czubrica (czubryca) - przyprawa charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej, wzmacnia zapach, smak, polepsza trawienie.

Cena przed promocją: 9,00 
6,90 
Oszczędzasz: 2,10 zł (23%)
W magazynie
+

Bałkańskie Smaki

Czubrica (czubryca) - przyprawa charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej, wzmacnia zapach, smak, polepsza trawienie, zastosowanie: do serów, pieczywa i czerwony mięsiwa, fasoli, kanapek, przed użyciemlić zmień lub rozetrzeć w dłoni, należy dodać w ostatniej fazie przyrządzenia potraw.

grubo przetarta
torebka celofan 40 g

Czubrica – przyprawa bałkański cząber o niepowtarzalnym zapachu
Cząber pochodzi z terytoriów Morza Śródziemnego i Bliskiego Wschodu. W kuchni bułgarskiej czubrica  należy do najbardziej preferowanych przypraw ze względu na mocny, przyjemny zapach oraz gorzki, cierpki i pieprzny smak. Czubrica rośnie na suchych i silnie nasłonecznionych kamienistych stokach Bałkanu, osiąga wysokość 30-40 cm, kwitnie w lipcu i sierpniu. Wysuszona ma mocniejszy aromat niż świeża. Bogata w aromatyczny i leczniczy olejek eteryczny (do 1,5%) i pod względem jego zawartości przewyższa cząber ogrodowy. Zawiera witaminę C, prowitaminę A, garbniki, flawonoidy, karotenoidy, kwas rozmarynowy, kawowy itd.
Zastosowanie: wyśmienita do przyprawiania zup /fasolowej, soczewicowej, grochowej, ogórkowej, szczawiowej/, dań mięsnych i warzywnych, kiełbas i ryb (śledzie, łosoś), ziemniaków, sosów, sałatek, serów, kanapek, tostów, zapiekanek, pizzy itd.
Polecana szczególnie do ciężkostrawnych potraw, ponieważ stymuluje działanie żołądka i jelit i działa ochronnie na wątrobę. Nadaje się do przyprawiania i konserwowania kiszonych ogórków, kapusty, karczochów i aromatyzowania oleju i octu (świeże ziele).
Czubrica jest podstawowym składnikiem tradycyjnej mieszanki bułgarskich przypraw, zwanej szarena soł (kolorowa sól) i używanej do różnych potraw, a także do wyrobu wędlin oraz konserwowania warzyw. Zależnie od tradycji regionalnej, mieszanki te różnią się kolorem i smakiem wskutek dodania innych przypraw.