Czerwona herbata rooibos z RPA susz 50g

10,50 
W magazynie
+

BIAŁY SAIBABA

Krzew rooibos rośnie w południowej Afryce, a do Europy herbata z jego liści dotarła dopiero 100 lat temu. Ma ona delikatny, lekko słodki smak i czerwony kolor. Posiada duże ilości przeciwutleniaczy (polifenoli, flawonoli, dihydrochalkonów, aspalathinu i nothofaginu), dlatego zaleca się ją do łagodzenia stresu oksydacyjnego odpowiedzialnego za powstawanie stanów zapalnych w organizmie.

Herbatka rooibos nie zawiera kofeiny i ma niewielkie ilości tanin, które utrudniają organizmowi wchłanianie mikro- i makroelementów. Na dodatek zawiera ona takie minerały, jak: potas, sód, magnez, wapń, fluor, miedź, żelazo, mangan i cynk. Znajdziemy w niej również kwasy: cynamonowy i benzoesowy, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze.

Przygotowanie:

Łyżeczkę czerwonej herbaty rooibos zalać szklanką wody o temperaturze 95°C i odstawić na 10–13 minut do zaparzenia.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.