Herbata Yerba Mate green 250 g

37,00 
W magazynie
+

BIAŁY SAIBABA

Jak u nas herbata, tak w krajach Ameryki Południowej yerba mate jest popularnym napojem. Według słów Wojciecha Cejrowskiego: Yerba mate to odkrycie Indian Guarani – ich święte ziele, dar Matki Ziemi. Dzisiaj jest znane – głównie ze słyszenia – na całym świecie. To prawda, ten pobudzający napój staje się coraz bardziej powszechny – także w Polsce. Przyjrzyjmy się mu bliżej.

Yerba mate to w istocie susz ostrokrzewu paragwajskiego (Ilex paraguariensis) – wiecznie zielonego drzewa dorastającego w stanie dzikim nawet do 30 metrów wysokości. Z jego liści i gałązek produkowany jest susz.
Składniki czynne
Yerba mate zawiera stymulant o nazwie mateina – alkaloid purynowy, taki odpowiednik kofeiny lub teiny. Mateina jest substancją psychoaktywną. To właśnie ona podnosi ciśnienie krwi oraz działa na układ nerwowy, powodując pobudzenie fizyczne i psychiczne. Jeśli jednak chodzi o porównanie jej z kofeiną, to kofeina działa bardziej agresywnie niż mateina.
Roślina ma także inne alkaloidy purynowe (teofilinę i teobrominę), jest bogata w witaminy z grupy B, witaminę C, karotenoidy, kwasy: kawowy i chlorogenowy, saponiny, furanony, laktony, terpeny, pirazyny, minerały; zawiera także około 15 aminokwasów.

Właściwości terapeutyczne

Yerba mate może być substytutem kawy i herbaty, ale oprócz tego według literatury stosuje się ją także w różnego typu dolegliwościach:

  •  stymuluje centralny układ nerwowy, działa psychostymulująco, poprawia wydolność psychiczną, pamięć krótkotrwałą, ułatwia uczenie się,
  • poprawia samopoczucie i zwiększa chęć do działania,
  • pomaga w różnych zaburzeniach natury psychicznej, np.: depresji, problemach emocjonalnych, rozkojarzeniach, zespole przewlekłego zmęczenia, wybuchach gniewu czy histerii,
  • sprzymierzeniec w walce z chorobami neurodegeneracyjnymi,
  • wzmacnia mięsień sercowy, dzięki naparom z yerby bicie serca jest silniejsze,
  • ma właściwości moczopędne,
  • działa rozkurczowo na mięśnie gładkie oskrzeli,
  • stymuluje układ odpornościowy,
  • ma działanie antyoksydacyjne,
  • reguluje trawienie, ułatwia wypróżnianie; łagodzi biegunki i zaparcia,
  • jako naturalny termogenik zwiększający ciepłotę ciała yerba mate wpływa na szybsze spalanie tkanki tłuszczowej,
  • zwiększa działanie leków przeciwbólowych, m.in.: salicylanów, paracetamolu, ibuprofenu, fenacytyny, antypiryny,
  • redukuje uczucie głodu, sprawiając, że nie ma większej potrzeby na jedzenie,
  • rozluźnia mięśnie, zwiększając przepływ żółci,
  • reguluje ciśnienie krwi.

Jak parzyć yerba mate

1. Do naczynia wsypać susz w ilości od 1/4 do 3/4 objętości naczynia.
2. Zakryć otwór naczynia, obrócić do góry dnem i przechylić.
3. Obrócić, umieścić bombillę w pustej przestrzeni naczynia.
4. Zalać odrobiną wody o temp. 70–80°C.
5. Poczekać chwilę, aż susz wchłonie wodę.
6. Zalać yerbę większą ilością wody.
7. Po chwili napar jest gotowy do spożycia.

Tak przygotowaną yerbę można zalewać trzykrotnie, zużywając nawet około litr gorącej wody. Yerba mate można także parzyć w ekspresie przelewowym do kawy, dzięki czemu z surowca wydobędzie się więcej esencji.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.