Kasza Bulgur 500g

9,99 
W magazynie
+

ZDROWIE BEZ LEKÓW

Produkt Tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych

Kasza bulgur stanowi elementarny składnik codziennej diety mieszkańców Bliskiego Wschodu, jednak w Polsce jest wciąż mało popularna. Dlatego warto urozmaicać swoje posiłki, włączając bulgur do menu.

Czy wiesz, że…

Bulgur właściwie nie jest typową kaszą. Wytwarza się go z pełnego ziarna pszenicy durum (pszenicy twardej, makaronowej), które najpierw się gotuje, następnie suszy, a na koniec – rozdrabnia. Kasza bulgur powstaje z ziaren nieoczyszczonych, ma kolor żółtobrązowy, a w smaku delikatnie przypomina orzechy.

Kasza bulgur jest bogata w tłuszcze, białko, węglowodany, błonnik i antyoksydanty. Zawiera również minerały: cynk, fosfor, magnez, potas, sód,  wapń i żelazo oraz witaminy – z grupy B oraz A, E i K.

Bulgur charakteryzuje się wyrazistym smakiem, pasuje do warzyw i sosów, ponieważ dobrze chłonie ich aromaty. Ten rodzaj kaszy warto podać z sosem grzybowym, podsmażoną cebulką lub podduszonymi warzywami: bakłażanem, papryką, pomidorami czy cukinią.