Mąka gryczana z gryki łuskanej 100% – 1 kg

16,00 
W magazynie
+

BIAŁY SAIBABA

Produkt tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych.

Mąka gryczana to mąka bezglutenowa, po którą chętnie sięgają także wegetarianie i wszyscy, którzy chcą się zdrowo odżywiać. Oprócz tego, że nie zawiera glutenu, ma niski indeks glikemiczny, co jest świetną wiadomością dla osób cierpiących na cukrzycę. Ponadto mąka gryczana jest dobrym źródłem wartościowego białka, ponieważ dostarcza lizyny i argininy  aminokwasów, które nie są syntetyzowane w organizmie. Mąka to także bogactwo magnezu, fosforu, wapnia, cynku i witaminy z grupy B  co ma szczególne znaczenie dla rekonwalescentów. Pomaga w profilaktyce sercowo-naczyniowej, chroni przed wolnymi rodnikami, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapewnia dobrą pracę jelit dzięki dużej zawartości błonnika.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

Używa się jej do wypieków: chleba, ciast, bułek, wyrobu makaronów, naleśników, ciasteczek itp. Przygotowując ciasto, warto dodać do niej niewielką ilość mąki pszennej.

Masa netto: 1 kg