Mąka orkiszowa typ 2000 1kg

11,00 
W magazynie
+

ZDROWIE BEZ LEKÓW

Mąka orkiszowa typ 2000 1 kg

Orkisz to prastare zboże uprawiane już w czasach starożytnych. Na przestrzeni lat nie poddawano go modyfikacjom genetycznym, ale nie tylko z tego powodu jest zdrowszym wariantem pszenicy zwyczajnej.

Wg św. Hildegardy z Bingen: orkisz jest najlepszym ze wszystkich zbóż. Ogrzewa, odżywia, wzmacnia i jest łagodniejszy od innych ziaren. Daje człowiekowi mocne mięśnie i zdrową krew, szczęśliwy umysł i pogodną duszę. Wspomaga ukrwienie, działa natłuszczająco i łagodniej niż wszystkie inne ziarna zbóż. Orkisz pozwala rosnąć mięśniom, troszczy się o prawidłowe wytwarzanie krwi oraz o dobre samopoczucie.

Orkisz zawiera więcej białka i glutenu niż pszenica zwyczajna, jest bogaty w cenne aminokwasy egzogenne, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, E i witaminy z grupy B oraz składniki mineralne: fosfor, żelazo, cynk, a także miedź, mangan i kobalt. 

Mąka orkiszowa sprawdzi się w wyrobie pulchnych naleśników, ciast, ciasteczek, makaronów, klusek, pizzy i zasmażek.

Produkt tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych.

Mąka orkiszowa typ 2000  wytworzona ze starych polskich niemodyfikowanych genetycznie odmian żyta. 

Z upraw bez użycia nawozów sztucznych, chemicznych środków ochrony roślin oraz jakichkolwiek herbicydów  włącznie z glifosatem.

Masa netto: 1 kg