Mąka z PŁASKURKI Chlebowa- Biały Saibaba 2kg

44,00 
W magazynie
+

ZDROWIE BEZ LEKÓW

Mąka z PŁASKURKI Chlebowa- Biały Saibaba 2kg

Płaskurka – podobnie jak orkisz, kamut i samopsza – to bardzo stara odmiana pszenicy. Według badaczy płaskurka była uprawiana już 10 000 lat temu, a po raz pierwszy zboże pojawiło się na terenach Egiptu, Mezopotamii i Fenicji. Płaskurka ma twardą, ściśle przylegającą do ziarna łupinkę, co sprawia, że jej zbiór nie może się odbywać za pomocą mechanicznych maszyn (takich jak kombajny), dlatego ziarno płaskurki jest czyste biologicznie i chemicznie. Dzięki konieczności użycia tradycyjnych metod, uprawa i zbiór płaskurki odbywają się w sposób ekologiczny. 

Ta prastara odmiana zbóż jest silniejsza i bardziej odporna od pszenicy, rzadziej atakują ją typowe zarazy chorobotwórcze, lepiej sobie radzi w warunkach konkurencji z chwastami.

Mąka z płaskurki idealnie nadaje się do wypieków chleba. Pieczywo z niej ma słodkawy, lekko orzechowy posmak i miodowy zapach. Mąkę można także wykorzystywać do wyrobów ciast lub naleśników.

Choć płaskurka zawiera gluten, ma on inną budowę niż gluten pszenicy zwyczajnej. W dużej części składa się z gliadyn, dlatego powinna być lepiej tolerowana przez osoby z nietolerancją glutenu. To stare zboże jest bogate w: białka, błonnik pokarmowy i β-glukany regulujące poziom cholesterolu i równoważące poziom glukozy we krwi. Jest to bardzo zdrowe zboże, które warto włączyć do codziennej diety.

Mąka z upraw zrównoważonych bez stosowania herbicydów zawierających glifosat.

  • Produkt naturalny
  • niepasteryzowany
  • bez konserwantów
  • bez sztucznych dodatków.