Naturalny olej z czarnuszki
Pierwsze tłoczenie odbywa się na zimno, w temp. nieprzekraczającej 35ºC, z nasion najwyższej czystości. Olej jest tłoczony przez nas na bieżąco pod konkretne zamówienie – nie jest magazynowany dłużej niż 2 dni. Nieczyszczony, niefiltrowany, nierafinowany. Bez jakichkolwiek dodatków, nierozcieńczany innymi olejami. Przechowywany tylko w szklanych opakowaniach.
Termin przydatności do spożycia:
6 miesięcy od daty wytłoczenia, niezależnie od daty otwarcia. Olej, który Państwu wysyłamy ma maksymalnie 2–5 dni. Data minimalnej trwałości znajduje się na etykiecie z tyłu butelki.
Przechowywanie:
Olej należy przechowywać w lodówce (w temp. około 4–10ºC), zarówno przed, jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania wyłącznie na zimno.
O oleju z czarnuszki
Korzystne prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki doceniono już w starożytnym Egipcie, gdzie nazywano go „złotem faraonów”. Znajdziemy w nim wiele cennych dla naszego zdrowia substancji: w około 85% składa się z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak: kwas linolowy (omega-6) – około 60%, kwas oleinowy (omega-9) – około 25% i kwas
alfa-linolenowy (omega 3) – około 1%. Ponadto zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze.
Najcenniejszym jednak jego skarbem jest tymochinon, czyli silny czynnik przeciwzapalny (porównywalny z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg) i przeciwbólowy. Substancja ta działa również ochronnie na miąższ nerek i wątroby. Wiele badań wykazuje także w przypadku oleju, jak i nasion czarnuszki potencjalne działanie przeciwnowotworowe.
Właściwości nasion czarnuszki według medycyny ludowej:
- przyczyniają się do śmierci i zahamowania rozwoju komórek nowotworowych,
- pomagają łagodzić chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy,
- pomagają zwalczyć infekcję bakterią Helicobacter Pylori, łagodzą nieżyty żołądka,
- są pożądane w profilaktyce antymiażdżycowej,
- usprawniają procesy trawienia,
- wspomagają procesy normalizujące ciśnienie krwi,
- wzmacniają układ odpornościowy poprzez poprawę funkcji trawiennych,
- pomagają stabilizować poziom cukru we krwi,
- łagodzą objawy schorzeń alergicznych,
- pielęgnują skórę.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Sposób użycia:
Olej z nasion czarnuszki spożywamy wyłącznie na zimno – nie smażymy na nim ani nie pieczemy. Zewnętrznie wmasowujemy go w ciało aż do całkowitego wniknięcia w skórę.
Przeciwwskazania:
Czarnuszka wykazuje działanie przeciwskurczowe, dlatego może spowolnić lub całkowicie zatrzymać skurcze macicy u kobiet w ciąży. Obniża ciśnienie krwi, w związku z tym osoby z hipotensją (niedociśnieniem tętniczym) nie powinny jej spożywać.
Produkt naturalny, niepasteryzowany, bez konserwantów i jakichkolwiek sztucznych dodatków.