Świeży Naturalny Olej z Czarnuszki

82,00 
W magazynie
+

BIAŁY SAIBABA

Naturalny olej z czarnuszki

Pierwsze tłoczenie odbywa się na zimno, w temp. nieprzekraczającej 35ºC, z nasion najwyższej czystości. Olej jest tłoczony przez nas na bieżąco pod konkretne zamówienie – nie jest magazynowany dłużej niż 2 dni. Nieczyszczony, niefiltrowany, nierafinowany. Bez jakichkolwiek dodatków, nierozcieńczany innymi olejami. Przechowywany tylko w szklanych opakowaniach.

Termin przydatności do spożycia:

6 miesięcy od daty wytłoczenia, niezależnie od daty otwarcia. Olej, który Państwu wysyłamy ma maksymalnie 2–5 dni. Data minimalnej trwałości znajduje się na etykiecie z tyłu butelki.

Przechowywanie:

Olej należy przechowywać w lodówce (w temp. około 4–10ºC), zarówno przed, jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania wyłącznie na zimno.

O oleju z czarnuszki

Korzystne prozdrowotne właściwości oleju z czarnuszki doceniono już w starożytnym Egipcie, gdzie nazywano go „złotem faraonów”. Znajdziemy w nim wiele cennych dla naszego zdrowia substancji: w około 85% składa się z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak: kwas linolowy (omega-6) – około 60%, kwas oleinowy (omega-9) – około 25% i kwas
alfa-linolenowy (omega 3) – około 1%. Ponadto zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze.

Najcenniejszym jednak jego skarbem jest tymochinon, czyli silny czynnik przeciwzapalny (porównywalny z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg) i przeciwbólowy. Substancja ta działa również ochronnie na miąższ nerek i wątroby. Wiele badań wykazuje także w przypadku oleju, jak i nasion czarnuszki potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

 

Właściwości nasion czarnuszki według medycyny ludowej:

  • przyczyniają się do śmierci i zahamowania rozwoju komórek nowotworowych,
  • pomagają łagodzić chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy,
  • pomagają zwalczyć infekcję bakterią Helicobacter Pylori, łagodzą nieżyty żołądka,
  • są pożądane w profilaktyce antymiażdżycowej,
  • usprawniają procesy trawienia,
  • wspomagają procesy normalizujące ciśnienie krwi,
  • wzmacniają układ odpornościowy poprzez poprawę funkcji trawiennych,
  • pomagają stabilizować poziom cukru we krwi,
  • łagodzą objawy schorzeń alergicznych,
  • pielęgnują skórę.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.

 

Sposób użycia:

Olej z nasion czarnuszki spożywamy wyłącznie na zimno – nie smażymy na nim ani nie pieczemy. Zewnętrznie wmasowujemy go w ciało aż do całkowitego wniknięcia w skórę.

 

Przeciwwskazania:

Czarnuszka wykazuje działanie przeciwskurczowe, dlatego może spowolnić lub całkowicie zatrzymać skurcze macicy u kobiet w ciąży. Obniża ciśnienie krwi, w związku z tym osoby z hipotensją (niedociśnieniem tętniczym) nie powinny jej spożywać.

Produkt naturalny, niepasteryzowany, bez konserwantów i jakichkolwiek sztucznych dodatków.