Naturalny olej konopny
Pierwsze tłoczenie odbywa się na zimno w temp. nieprzekraczającej 35ºC, z nasion najwyższej czystości. Olej jest tłoczony przez nas na bieżąco pod konkretne zamówienie – nie jest magazynowany dłużej niż 2 dni. Nieczyszczony, niefiltrowany, nierafinowany – bez jakichkolwiek dodatków, nierozcieńczany innymi olejami. Przechowywany tylko w szklanych opakowaniach.
Termin przydatności do spożycia:
6 miesięcy od daty wytłoczenia, niezależnie od daty otwarcia. Olej, który Państwu wysyłamy, ma maksymalnie 2–5 dni. Data minimalnej trwałości znajduje się na etykiecie z tyłu butelki.
Przechowywanie:
Olej należy przechowywać w lodówce (w temp. około 4–10ºC), zarówno przed, jak i po otwarciu. Przeznaczony do spożywania wyłącznie na zimno.
O oleju konopnym
Wytwarzany jest z konopi siewnych. Prawie w 80% składa się z niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) – kwasu linolowego z grupy kwasów tłuszczowych omega-6 i kwasu linolenowego z grupy omega-3 występujących w idealnych proporcjach, dzięki czemu jest bezwzględnie potrzebny dla prawidłowego metabolizmu lipidów.
W oleju konopnym znajdziemy także kwasy: oleinowy, palmitynowy, gamma-linolenowy oraz aminokwasy, karoten, minerały, witaminy: A, D, E i K, fitosterole i fosfolipidy.
Właściwości nasion konopi siewnych według medycyny ludowej:
- pielęgnują skórę, uodparniając ją na czynniki zewnętrzne (wiatr, mróz, silne słońce),
- odbudowują naturalny płaszcz lipidowy skóry,
- likwidują świąd towarzyszący dermatozom oraz atopowemu zapaleniu skóry (AZS) i alergiom skórnym,
- odżywiają i uelastyczniają skórę,
- działają jak naturalny filtr przeciw promieniom słonecznym UV,
- stosowane na włosy i skórę głowy pielęgnują je i przyczyniają się do stymulacji wzrostu włosów.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.
Sposób użycia:
Olej konopny stosujemy wyłącznie na zimno, zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Nie smażymy na nim ani nie pieczemy.
Produkt naturalny, niepasteryzowany, bez konserwantów i jakichkolwiek sztucznych dodatków.