TELHINIA to rodzinna firma, zajmująca się produkcją i przygotowaniem wyjątkowej jakości oliwy z oliwek, takiej jaka znajduje się w każdym domu w miejscowosci KIATO. Ta właśnie oliwa, jak również pasta z czarnych lub zielonych oliwek oraz same oliwki to najlepsze naturalne produkty jakie może nam zaoferować nasza TELHINIA. Każdego roku od późnego listopada do marca, zbieramy plony naszych gajów oliwnych, które z miłością i troską uprawiamy w regionie KIATO
Oliwa z Oliwek TELHINIA
Extra Virgin Butelka 1 L
Oliwa z oliwek TELHINIA Extra Virgin to naturalny sok ze świeżych i oliwek Koroneiki o niezrównanym smaku i wyraźnym aromacie. W KIATO, małej tradycyjnej wiosce położonej na PELOPONEZIE, uprawiamy nasze drzewa oliwne, z których wydobywana jest nasza zlota ropa. Drzewa oliwne pełne soków i smaków z PELOPONESKIEJ ziemi rosną z dnia na dzień w obfitym słońcu Nasze "płynne złoto” jest znane na całym świecie jako obrońca zdrowia, chroniąc nas nie tylko przed chorobami sercowo-naczyniowymi, ale także przed wieloma innymi chorobami.
Oliwa z oliwek Extra Virgin
Wysoka zawartość cennych polifenoli sprawia, że oliwa z oliwek ma intensywny smak z wyczuwalną goryczą i wywołuje efekt, pieczenia w tylnej części gardła "drapania w gardło" - to bardzo pożądana cecha!
Regularne spożywanie oliwy pozytywnie wpływa na zdrowie:
- Chroni przed chorobami serca - obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy i zwału serca.
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu o 41%!
- Jest bogata w antyoksydanty i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- Łagodzi stany zapalne w organizmie.
- Zapobiega cukrzycy zwiększając wrażliwość na insulinę.
- Pomaga w walce z nadwagą.
- Wykazuje działanie ochronne przed reumatoidalnym zapaleniem stawów.
- Wspomaga re-mineralizację kośćca i poprawia absorpcję wapnia chroniąc przez osteoporozą.
- Chroni przed wrzodami żołądka.
- Zmniejsza nawet o 48% ryzyko wystąpienia chorób układu nerwowego: depresji oraz choroby Alzheimera.
- Wzmacnia odporność organizmu.
Oliwa z oliwek najwięcej swoich pro-zdrowotnych właściwości wtedy, gdy jest spożywana na zimno. To idealny dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek i sosów typu winegrette.
Po otwarciu najlepiej przechowywać ją w ciemnym i chłodnym miejscu (w lodowce może tężeć).
Oliwa, a smażenie i kwasy Omega 9
Oliwa z oliwek to najpopularniejszy przedstawiciel tłuszczy bogatych w cenne jednonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega 9 głownie kwas oleinowy. Kwasy te posiadają jedno wiązanie podwójne i dzięki temu są dość stabilne i odporne na temperaturę. Znacznie bardziej niż tłuszcze z głównym udziałem kwasów Omega 6 i/lub Omega 3.
Właśnie ze względu na wysoką zawartość kwasów Omega 9 - często uznaje się oliwę z oliwek jako tłuszcz odpowiedni do smażenia. My zalecamy tu ostrożność. "Smażenie" z udziałem oliwy, które jest powszechne w diecie śródziemnomorskiej (uznawanej za jedną z najzdrowszych diet) jest zupełnie innym procesem, niż smażenie „tradycyjnego schabowego”. W diecie śródziemnomorskiej dominują soczyste warzywa i delikatne owoce morza nie wymagające długiej obróbki termicznej czy zrumieniania. Dlatego, w tego typu daniach stosowanie oliwy jest uzasadnione i sprawdzi się ona doskonale. Natomiast jeżeli mówimy o smażeniu prowadzącym do zrumienienia potrawy, to stanowczo zalecamy użycie stabilniejszych tłuszczy np. oleju kokosowego.
Oliwa w kosmetyce:
- Doskonale nawilża i zmiękcza skórę.
- Wspomaga gojenie się drobnych ran.
- Daje ukojenie zniszczonej i suchej skórze.
- Wzmacnia włosy oraz pielęgnuje skórę głowy.
- Dzięki zawartości witaminy E, doskonale chroni przed wolnymi rodnikami spowalniając procesy starzenia.
- Delikatnie poprawia mikro-krążenie co przyczynia się do poprawy jędrności skóry i zmniejszenia widoczność zmarszczek.
- Posiada naturalne filtry przeciwsłoneczne.