OLIWA Z OLIWEK WIRGIN 500ML

40,00 
Brak w magazynie

LABERNA

Najwyższej jakości oliwa z oliwek produkowana bezpośrednio z oliwek i tylko metodami mechanicznymi.

Oliwa z oliwek Agia Triada jest produkowana i standaryzowana ze szczególną starannością i wyłącznie w celu zachowania jej dobroczynnych składników i specjalnego smaku, znanego od starożytności.

Oliwa z oliwek Extra Virgin 

Wysoka zawartość cennych polifenoli sprawia, że oliwa z oliwek ma intensywny smak z wyczuwalną goryczą i wywołuje efekt, pieczenia w tylnej części gardła "drapania w gardło" - to bardzo pożądana cecha! 

Regularne spożywanie oliwy pozytywnie wpływa na zdrowie:

  • Chroni przed chorobami serca - obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko miażdżycy i zwału serca.
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu o 41%!
  • Jest bogata w antyoksydanty i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
  • Łagodzi stany zapalne w organizmie.
  • Zapobiega cukrzycy zwiększając wrażliwość na insulinę.
  • Pomaga w walce z nadwagą.
  • Wykazuje działanie ochronne przed reumatoidalnym zapaleniem stawów.
  • Wspomaga re-mineralizację kośćca i poprawia absorpcję wapnia chroniąc przez osteoporozą.
  • Chroni przed wrzodami żołądka.
  • Zmniejsza nawet o 48% ryzyko wystąpienia chorób układu nerwowego: depresji oraz choroby Alzheimera.
  • Wzmacnia odporność organizmu.

Oliwa z oliwek najwięcej swoich pro-zdrowotnych właściwości wtedy, gdy jest spożywana na zimno. To idealny dodatek do wszelkiego rodzaju sałatek i sosów typu winegrette. 

Po otwarciu najlepiej przechowywać ją w ciemnym i chłodnym miejscu (w lodowce może tężeć). 

Oliwa, a smażenie i kwasy Omega 9

Oliwa z oliwek to najpopularniejszy przedstawiciel tłuszczy bogatych w cenne jednonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy Omega 9 głownie kwas oleinowy. Kwasy te posiadają jedno wiązanie podwójne i dzięki temu są dość stabilne i odporne na temperaturę. Znacznie bardziej niż tłuszcze z głównym udziałem kwasów Omega 6 i/lub Omega 3.

Właśnie ze względu na wysoką zawartość kwasów Omega 9 - często uznaje się oliwę z oliwek jako tłuszcz odpowiedni do smażenia. My zalecamy tu ostrożność. "Smażenie" z udziałem oliwy, które jest powszechne w diecie śródziemnomorskiej (uznawanej za jedną z najzdrowszych diet) jest zupełnie innym procesem, niż smażenie „tradycyjnego schabowego”. W diecie śródziemnomorskiej dominują soczyste warzywa i delikatne owoce morza nie wymagające długiej obróbki termicznej czy zrumieniania. Dlatego, w tego typu daniach stosowanie oliwy jest uzasadnione i sprawdzi się ona doskonale. Natomiast jeżeli mówimy o smażeniu prowadzącym do zrumienienia potrawy, to stanowczo zalecamy użycie stabilniejszych tłuszczy np. oleju kokosowego. 

Oliwa w kosmetyce:

  • Doskonale nawilża i zmiękcza skórę.
  • Wspomaga gojenie się drobnych ran.
  • Daje ukojenie zniszczonej i suchej skórze.
  • Wzmacnia włosy oraz pielęgnuje skórę głowy.
  • Dzięki zawartości witaminy E, doskonale chroni przed wolnymi rodnikami spowalniając procesy starzenia.
  • Delikatnie poprawia mikro-krążenie co przyczynia się do poprawy jędrności skóry i zmniejszenia widoczność zmarszczek.
  • Posiada naturalne filtry przeciwsłoneczne.