Soczysta, delikatna w smaku, z pestką (dzięki której zachowane są wszelkie właściwości oliwki) wyczuwalna nuta tymianku w smaku i mała ilość soli sprawia, że nadają się one do "podgryzania" przed TV czy jako tapas na rodzinny stół.
Oliwka Verdial to odmiana z gatunku Hojiblanca. Gatunek lokalny, późno dojrzewający, najczęściej spotykany w obszarach Andaluzji (prowincje Malaga, Granada, Cordoba, Sewilla lub Huelva) i na południu (prowincja Extremadura Badajoz). Słodkość, delikatna skórka i soczystość pozwalają na wytłaczanie z nich wspaniałej oliwy z oliwek.
Jeśli zasmakujecie w tym gatunku to uwaga - możecie spotkać kilka odmian takich jak:
Verdial Badajoz Verdial Huévar Verdial Velez-Malaga Verdial z Catalayud Verdial Alcaudete Verdial Jaén
W KochamOliwki.pl odkryjecie inny wymiar smaku tych zielonych oliwek - Verdial, jakiej nie znacie, ciemnozielona, delikatna, bez wyczuwalnej soli...nic tylko próbować!
NASZE PRODUKTY SĄ:
- bez oprysków chemicznych
- bez stymulatorów wzrostu
- bez modyfikacji genetycznej
- bez glutenu PRZECHOWYWANIE: oliwki przechowuj w lodówce (w zalewie) przez okres max. 3 tyg. od zakupu ZBIORY OLIWEK: zbiory z 2019r.
GATUNEK: Hojiblanca
SKŁAD ZALEWY: zielone oliwki Verdial z pestką, tymianek, sól morska, woda, w której bardzo krótko są przechowywane.