Cynamon cejloński 40g

9,60 
W magazynie
+

BIAŁY SAIBABA

Cynamonowiec jest wiecznie zielonym drzewem występującym pod postacią 250 gatunków, jednak w handlu najczęściej spotkać można cynamonowiec cejloński (Cinnamomum ceylanicum) i cynamonowiec chiński (Cassia cinnamomea), z czego najcenniejszą odmianą jest ten pierwszy.

Surowiec można kupić w postaci zmielonej lub całej kory. Według dr. Henryka Różańskiego oba gatunki mają podobne właściwości lecznicze. Cynamonowiec cejloński jest drzewem osiągającym wysokość od 10 do 12 m.
Składniki czynne cynamonowca cejlońskiego
Kora cynamonowca jest bogata w olejek eteryczny, którego stężenie wynosi od 0,5 do 2,5%. Olejek ten zawiera: aldehyd cynamonowy, eugenol, pinen, felandren, kariofilen, benzoesan benzylu, aldehyd benzoesowy, octan cinnamylu, cymen i safrol. Kora cynamonowca cejlońskiego to także kwasy: hydroksybenzoesowy i hydroksycynamonowy, oraz diterpeny, proantocyjanidyny i cukry.
Właściwości
Ta kojarząca się z dzieciństwem aromatyczna przyprawa wiele właściwości wykorzystywanych w medycynie maturalnej i ludowej zawdzięcza olejkowi cynamonowemu, który wykazuje silne właściwości: antybakteryjne, grzybobójcze, przeciwwirusowe oraz przeciwgnilne.
Olejek z cynamonu cejlońskiego jest polecany przy infekcjach wirusowych. W tym celu zaleca się formę inhalacji. Związki znajdujące się w cynamonie pomagają oczyścić układ oddechowy i szybciej wrócić do zdrowia.
Cynamon działa toksycznie na komórki pierwotniaków, niszczy bakterie E. coliS. aureus (gronkowca złocistego) oraz grzyby Candida albicans. Wodne wyciągi z kory cynamonowca regulują pracę układu pokarmowego: pomagają przy niestrawnościach, hamują biegunkę, wzdęcia i zaburzenia w wydzielaniu soków trawiennych (głównie kwasu solnego, soku jelitowego, w mniejszym stopniu soku trzustkowego i żółci). Cynamon działa rozkurczowo.
Ta aromatyczna przyprawa ma także działanie rozgrzewające, dlatego często jest składnikiem zimowych herbatek. Jako naturalny termogenik (substancja przyspieszająca metabolizm i spalanie tłuszczów) to także sprzymierzeniec osób odchudzających się.
Cynamon pobudza także wydzielanie śliny, wzmaga trawienie, pomaga przyswoić składniki pokarmowe, zwiększa ukrwienie narządów jamy brzusznej i miednicy mniejszej.
Wyciągi z kory cynamonowca regenerują śluzówkę żołądka i dwunastnicy, wspomagając walkę z wrzodami żołądka. Wspierają walkę z cukrzycą typu II, obniżają poziom cukru we krwi. Już niewielka ilość cynamonu w codziennym jadłospisie jest w stanie zoptymalizować poziom glukozy oraz złego cholesterolu.
Środki ostrożności
Jak już wcześniej wspomniano, cynamonowiec cejloński ma charakter rozgrzewający, dlatego nie zaleca się go stosować w czasie ciąży, gdyż może wywołać poronienie. Co ciekawe, cynamonowiec kasja (a więc cynamonowiec chiński) w dawkach zalecanych jest bezpieczny dla przebiegu ciąży.
Zaawansowana choroba wrzodowa i dwunastnicy ze skłonnością do krwawień także są wymieniane jako przeciwwskazanie do kuracji cynamonem.
Wielu autorów przestrzega, by zwracać uwagę na pochodzenie cynamonu. Tańsza odmiana chińska (kasja) zawiera więcej związków kumarynowych, które podawane w nadmiarze i często mogą prowadzić do wewnętrznych krwawień.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.