ORGANICZNA EXCELLENT VIRGIN OLIWA Z OLIWEK 250ML AGIA TRIADA 500 ML

Certyfikat
49,00 
Brak w magazynie
Certyfikat
TAK

LABERNA

Najwyższej jakości oliwa z oliwek produkowana bezpośrednio z oliwek i tylko metodami mechanicznymi.

Biologiczna oliwa z oliwek. Najlepsza organiczna oliwa z oliwek extra virgin z Grecji w międzynarodowym konkursie VIOL 2007 - Miasto Andria / Włochy.

BIO Oliwa z oliwek Extra Virgin

Swój intensywny smak z wyczuwalną goryczą oliwa z oliwek zawdzięcza wysokiej zawartości cennych polifenoli. To one sprawiają, że wywołuje ona efekt pieczenia w tylnej części gardła "drapania w gardło" - to bardzo pożądana cecha!

Uwzględnienie oliwy z oliwek w diecie pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Polifenole będące naturalnym przeciwutleniaczem chronią lipidy we krwi przed utlenianiem i zmniejszają stres oksydacyjny – jest on ściśle powiązany z takimi stanami jak: wysoki poziom cholesterolu, choroby serca, choroby neurodegeneracyjne (Alzheimer), a nawet nowotwór.

Zdrowe serce

  • Oliwa z oliwek chroni przed chorobami serca poprzez zmniejszenie ryzyka miażdżycy i zwału serca.
  • Pomaga utrzymać prawidłowy poziom triglicerydów i cholesterolu.
  • Dzięki obecności polifenoli ogranicza utlenianie lipidów. Ma to niebagatelny wpływ na ograniczenie powstawania płytek blokujących przepływ krwi do naszego serca, powodując między innymi ataki serca.

Poprawa funkcji mózgu

  • Zawarte w oliwie polifenole ograniczają utlenianie lipidów, zmniejszając tym samym możliwość tworzenia się płytek, które przemieszczając się w układzie krwionośnym są przyczyną zmniejszenia lub nawet zablokowania przepływu krwi prowadzącego do udaru mózgu. W badaniach wykazano zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru mózgu o 41>#/li###
  • Ostatnie badania wykazały doskonałe wyniki w poprawie zdrowia osób z chorobami neurodegeneracyjnymi. Zaobserwowano aż 48% zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu nerwowego: depresji oraz choroby Alzheimera.

Trawienie

  • Bogactwo niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowanie organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych – głównie kwasów omega 9 oraz antyoksydantów sprawia, ze oliwa uznawana jest za jeden z najzdrowszych tłuszczy na świecie.
  • Wspiera pracę układu trawiennego, jest pomocna w refluksie, chroni przed wrzodami żołądka, poprawia wchłanianie w jelicie grubym.

Stany zapalne i nowotwory

  • Oliwa łagodzi stany zapalne w organizmie i działa ochronnie przeciwko przeciwko niektórym nowotworom złośliwym (piersi, prostaty, macicy, przewodu pokarmowego).
  • Wzmacnia odporność organizmu.

Najzdrowsza - gdy spożywana na zimno.

Oliwa z oliwek najwięcej pro-zdrowotnych właściwości zachowuje wtedy, gdy jest spożywana na zimno.

Polecamy stosować ją do sałatek i sosów typu winegrette, a także do pieczywa.

Po otwarciu najlepiej przechowywać ją w ciemnym i chłodnym miejscu (w lodowce może tężeć).

Oliwa, a smażenie i kwasy Omega 9

Ze względu na wysoką zawartość kwasów jednonienasyconych Omega 9 oliwa jest znacznie odporniejsza na podniesiona temperaturę niż pozostałe oleje roślinne. Idąc tym tropem często oliwę poleca się jako tłuszcz odpowiedni do smażenia. Dlatego, że oliwa jest najzdrowsza na zimno, zalecamy jednak ostrożność z ogrzewaniem. W diecie śródziemnomorskiej stosuje się oliwę do smażenia, ale należy pamiętać, że dieta ta opiera się na rybach i owocach morza. W diecie tej nie smaży się produktów do momentu zrumienienia, a tylko krótkotrwale ogrzewa w obecności soczystych warzyw.

Oliwa w kosmetyce

Doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry i włosów. Nawilża, zmiękcza i ujędrnia skórę nadając jej blask i elastyczność. Poprawia gojenie się drobnych ran i stanów zapalnych. Działa ochronnie przed wolnymi rodnikami.