Kora wierzby purpurowej 200 g. Naturalna aspiryna

20,00 
W magazynie
+

BIAŁY SAIBABA

Produkt tradycyjnego rolnictwa bez GMO, glifosatu i nawozów sztucznych

Wierzba purpurowa, czyli wiklina (Salix purpura L.) ma korę zawierającą największe dawki naturalnych salicylianów. Z tego też względu wykazuje najsilniejsze działanie na ludzki organizm

– dużo efektywniejsze niż kora wierzby białej.

Właściwości lecznicze kora wierzby zawdzięcza przede wszystkim zawartemu w niej kwasowi salicylowemu. Jest idealna dla tych, którzy nie mogą stosować kwasu acetylosalicylowego. Dotyczy to m.in. osób z wrażliwym przewodem pokarmowym, refluksem, rekonwalescentów, osób w podeszłym wieku, dzieci, a także kobiet w zaawansowanej ciąży, które nie wykazują nadwrażliwości na salicylany.

Kora wikliny ma działanie: przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, przeciwreumatyczne, uszczelniające naczynia krwionośne, przeciwzakrzepowe, antyseptyczne i ściągające.

Sposób użycia: łyżkę kory zalać szklanką wody i gotować przez ok. 5 minut. Następnie odstawić na kwadrans i przecedzić. Pić 2–3 razy dziennie w przypadku przeziębień, bólów kostnych, problemów ze strony przewodu pokarmowego. Podczas przeziębień korzystnie jest połączyć jej przyjmowanie z naturalną witaminą C (najlepiej sproszkowanych owoców dzikiej róży).

Środki ostrożności: naparów z kory wierzby purpurowej nie mogą w dużych ilościach spożywać osoby z wrzodami żołądka i dwunastnicy (chociaż działa ona dużo łagodniej niż zwykłą aspiryna) oraz osoby uczulone na salicyliany.

Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.