Biodynamiczny
syrop z owoców Kaliny koralowej (Viburnum
opulus L.) - Związki czynne zawarte w owocach Kaliny koralowej
działają głównie rozkurczowo poprzez zmniejszenie napięcia
mięśni gładkich jelit i macicy. Zaleca się stosować syrop w
bolesnych miesiączkach, w skurczach macicy, a także w
dolegliwościach okresu przekwitania, jak również w bólach brzucha
spowodowanych skurczem jelit. Poza tym syrop ma również lekkie
właściwości ściągające i przeciwkrwotoczne dlatego można go
stosować w skłonnościach do poronień, w poronieniu zagrażającym,
w przedwczesnych porodach, jak również w zapaleniu jelit.
Poza tym preparaty z Kaliny zalecane są w bólach neuralgicznych,
ostrych bólach lędźwi i pleców promieniujących do dołu i
umiejscawiających się na przodzie ud. Jest również godny
polecenia kobietom w ciąży skarżących się na bóle łydek.
Oprócz tego jest bogatym źródłem witamin: A, E, grupy B, zwłaszcza
B6, co wzmaga jego przeciwbólowe właściwości. Z powodu wysokich stężeń w/w witamin może być stosowany po nadużyciu alkoholu. Wysokie stężenie wielu kwasów organicznych rozluźnia masę stolca, zatem syrop może być stosowany w zaparciach i zatwardzeniach, jako preparat pomocniczy.
Uwaga:
syrop wykonywany jest metodą przecierania owoców przez sito. Na
dnie butelki osadza się miąższ. Przed użyciem butelkę
energicznie wstrząsnąć.
Syrop ma specyficzny aromat dlatego poleca się rozcieńczać go wodą z dodatkiem soku z cytryny.