TRAWA CYTRYNOWA
Trawa cytrynowa (palczatka cytrynowa) należy do rodziny wiechlinowatych. Ma ona bardzo intensywny zapach cytryny (zawiera ten sam olejek eteryczny, który zawierają cytrusy). Trawa cytrynowa pochodzi z południowo-wschodniej Azji. Uzdrawiające właściwości palczatki znane były już w starożytności. Ta wieloletnia roślina lubi umiarkowane podlewanie, drożną glebę i pełne słońce. Jest bardzo bogatym źródłem olejków eterycznych: cytralu (80%), mircenu (20%), zawiera także witaminy C i P oraz pierwiastki – potas i selen.
Trawa cytrynowa według literatury była stosowana przy wielu dolegliwościach, gdyż ma działanie:
- korzystne, jeśli chodzi o łagodzenie problemów żołądkowych,
- łagodzące na układ trawienny,
- silne przeciwnowotworowe,
- przeciwgrzybicze, bakteriobójcze i przeciwzapalne,
- rozjaśniające umysł i poprawiające zdolność koncentracji (napar),
- łagodzące przeziębienia (mocny napar),
- wzmacniające organizm,
- przeciwdepresyjne (napar, nalewka),
- wspomagające zapamiętywanie (napar, nalewka),
- zmniejszające wydzielanie łoju; odświeża, znosi zapach potu.
Przygotowanie: Napar – ok. 1 łyżeczki pociętej łodygi zalać wrzątkiem (200 ml) i parzyć pod przykryciem przez ok. 20 minut. Można osłodzić herbatkę miodem lub cukrem, które złagodzą jej nieco pikantny smak. Nalewka – zalać trawę cytrynową alkoholem i odstawić w ciemne miejsce na 14 dni lub dłużej. Następnie dosłodzić cukrem lub miodem do smaku. Można też pić wytrawną.
Informacje zaczerpnięte z Internetu i ogólnodostępnej literatury.